måndag, januari 21, 2008

Biblioteksvåld ger mer digitalisering?

Häromdagen gick en stolle med kniv lös på gamla tidskrifter på Kungliga Biblioteket. Just för stunden är det oklart om det var arkivexemplar av tidskrifterna eller om det var dubbletter (KB, tillsammans med några andra pliktbibliotek, ansvarar för att se till att allt som trycks arkiveras i ett exemplar). Man får hoppas att det bara är oklart hos journalisten, för KB har förhoppningsvis koll på vad de lämnar ut till vem.

Det mesta av artikeln handlar om hur en del bibliotek har problem med bråkiga ungdomsgäng och liknande, men som avslutning kommer detta:
Kanske kan de nya digitala möjligheterna vara en lösning på problemen. Gunnar Sahlin vill digitalisera samlingen i högre utsträckning, dels för att skydda det från sabotörer likt 44-åringen, dels för att många skrifter håller på att falla sönder av ­tidens tand.

– Om vi kunde scanna in hela samlingen så skulle vi kunna känna oss säkrare på att skrifterna verkligen bevaras på ett säkert sätt, säger Gunnar Sahlin.

Naturligtvis är det bra för det arkiverade materialet om det som lånas ut till läsare är digitala kopior, eftersom slitaget då minskar. Dock tycker jag att man missar den viktigaste punkten. Ju mer av KBs material som digitaliseras, desto mer av det kan människor komma åt. Det är endast ett fåtal människor som har möjlighet att ta sig till KB och beställa fram saker ur arkivet. Om materialet de vill läsa finns digitaliserat så går det däremot att beställa fram det oavsett var i världen man sitter eller vad klockan är.

Det är trevligt att KB nu verkar tycka att digitalisering är bra. Tidigare har det verkat som om man i första hand sett det som en tänkbar inkomstkälla genom att man skulle kunna sälja de digitala bilderna. Med tanke på att KBs material är insamlat enligt pliktlagen och biblioteket drivs av skattemedel så tycker jag inte att det är så mycket begärt att den som vill ha tillgång till materialet ska få det gratis. Ett argument man försökt med är att det kostar att digitalisera. Visst, men det kostar att ha bergrum också så med det resonemanget borde det vara avgifter på allt man beställer fram. Ett annat försök till argument är upphovsrätten för den som fotograferat av verket, men det håller inte heller. Vid digitalisering handlar det om att ta bilder som är så lika verket man fotograferar av som möjligt. Här föreligger ingen verkshöjd förutom den hos det avfotograferade verket, och den har normalt sett redan gått ut när digitaliseringen sker.

Sätt igång och digitalisera, KB, och låt sedan den som vill göra vad de vill med bilderna!

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

4 kommentarer:

AnnCharlott sa...

Att digitalisera tycks som ett bra förslag, så länge man inte försummar att bevara och konservera alla verk även i originalutförande. Så bergrummen kommer man nog inte undan.

Anonym sa...

Det verkar vara något gott i att en dåre går bärsärk med kniv alltså. Det konstigaste i sammanhanget är kanske att man inte tänkt på det tidigare - digitala bilder är knappast något nytt för 2008.

Hans Persson sa...

Nej, man kommer inte undan att ha bergrummen. Däremot behöver de antagligen inte vara lika lättillgängliga om det inte är krav på att allt i dem ska kunna begäras upp för forskning.

Hans Persson sa...

Anna: Nej, digitalisering är inget nytt. Projekt Runeberg har digitaliserat böcker genom scanning sedan 1998 (och på andra sätt sedan 1992), och även KB har digitaliserat enstaka verk tidigare. Om de skulle få för sig att göra det på bred front nu så vore det ett stort framsteg.