Så vad får jag då? Enligt broschyren 23 band med totalt omkring 180.000 artiklar (plus lite extra tillbehör i och med det här erbjudandet, men det kan vi bortse från). Detta är alltså ett uppslagsverk skrivet för ungefär 20 år sedan och publicerat 1989 och några år framåt. Det har hänt en del sedan dess. Jag vet att man med nöd och näppe hann få med Berlinmurens fall i artikeln om Berlin, men jag antar att Azerbadjan (hur det nu stavas...) fortfarande är en del av Sovjetunionen. Om man ska tro på NE, alltså.
Om man tittar på NEs webbsidor får man inte reda på närifrån verket är, men man har fortfarande känt sig tvungna att säga någonting om detta:
Supplementbanden har tillkommit för att informationen från NE skall vara komplett och aktuell. Så tänk i nya banor – slå först upp i supplementbanden! Då ser du direkt om uppslagsordet har kompletterats med nya uppgifter eller kanske till och med fått en helt ny artikel.
Istället för att få uppgifter som är ett par årtionden föråldrade från uppslagsverket kan jag alltså - genom att "tänka i nya banor" - få uppgifter som kanske bara är några år gamla genom att först slå i supplementvolymerna (och sedan i uppslagsverket).
Som av en slump kommer detta fantastiska reklamerbjudande samtidigt som det annonseras att den engelska upplagan av gratisuppslagsverket Wikipedia har passerat en miljon artiklar (det vill säga mer än fem gånger så många som NE). Ett gratis uppslagsverk med en miljon artiklar är ju inte dumt, speciellt som de uppdateras kontinuerligt, till skillnad från NEs döda-träd-version. Ett problem är dock att man måste ha en dator för att läsa Wikipedia eftersom det är en webbplats. Eller måste man verkligen det? Med hjälp av gratisprogrammet Encyclopodia kan man ladda ner hela Wikipedia till sin iPod och därmed alltid kunna ha den med sig. Fem gånger så många artiklar som NE, smidigt i bakfickan. Nu kommer säkert någon att invända att man måste ha en iPod för att kunna göra det. Det är visserligen sant, men en iPod kostar å andra sidan mindre än NEs pappersutgåva. Och då kan den dessutom spela musik, vilket NE inte klarar. Detta är vad jag kallar att tänka i nya banor, till skillnad från NEs supplementband.
Andra bloggar om: böcker, nationalencyklopedin, wikipedia, uppslagsverk, ipod, encyclopodia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar