fredag, oktober 16, 2009

2009-83: Bodil Jönsson: Tio tankar om tid - tio år senare

Tio tankar om tid - tio år senare är (som man kanske kan gissa) en uppföljare till boken Tio tankar om tid. Den äldre boken är precis vad den säger sig vara: ett antal reflektioner om tid; hur den uppfattas och hur vi använder den. Jag tyckte att den var både intressant och tänkvärd.

Det gjorde att jag var nyfiken på vad den här nya boken skulle innehålla. Det visar sig rätt snart att den här boken är mer av ett hopkok, och utan att det ens finns någon vettig spik att koka soppan på. I början går Bodil Jönsson igenom vad som hänt under de tio år sedan den första boken kom ut och det har hänt en hel del, både på internet och i den vanliga världen.

Det är väl i och för sig vettigt att börja med att titta på vad som hänt, men sedan känns det som att mycket av det rinner ut i sanden. De kommande kapitlen anknyter inte i någon större utsträckning till den förra boken, och inte heller till varandra. Istället filosoferas det om miljön, forskning om hälsa till skillnad från om sjukdomar och att bli gammal. Jag ska inte säga att texterna är ointressanta, men de känns spretiga och utan större sammanhang, och man kan fråga sig vad de gör under den samlingstitel som boken erbjuder. Man får lätt intrycket att det helt enkelt är bra för försäljningen att anknyta till den förra boken.

En av de nya observation man kan hitta om tid är att vi numer sägs befinna oss i en antecipatorisk tid, en prenässans. Vi tar ofta ut det som ska hända innan det hänt, eller åtminstone så förväntar vi oss att allt ska hända direkt istället för att planera och gå och vänta på saker. Författaren förefaller helt säker på att detta har med nätet att göra, och det må väl vara hänt, men hon har också en väldigt uppenbar (men inte direkt uttalad) negativ inställning till det allra mesta som har med detta nät att göra. Lärandet blir annorlunda av att Google ger tillgång till svar direkt och relationer blir plottriga av att hanteras en-till-många via Facebook och Twitter istället för en-till-en med telefon, där det tar en massa tid. Exakt så säger hon. Det framhålls implicit som en fördel att det tar en massa tid att umgås via telefon.

För mig säger det framför allt att hon är uppvuxen före internet och aldrig har vant sig vid det, och just att hon inte har någon större insikt i hur modern kommunikation på internet fungerar är uppenbart även av andra delar av boken. Själv har jag aldrig haft så tät och ingående kontakt med mina bekanta som jag har med internet. Det är inte ett sämre medium för sociala kontakter än telefon, det bara fungerar annorlunda och kräver (som alla medium) att man kan hantera det.

Jag måste säga att jag blev besviken på den här boken. Framför allt för att den försöker framstå som något den inte är, men också för att den är spretig. Den har en del intressant att säga, men det hade gjort sig bättre under en annan titel eller i en annan form.

Bodil Jönsson: Tio tankar om tid - tio år senare
Brombergs, 2009
150 sidor
ISBN: 978-91-7337-218-3

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: