fredag, november 15, 2013

Eboksläsaren Sony PRS-T2 ett år senare

För ungefär ett år sedan skaffade jag mig en eboksläsare. Det är långt ifrån första gången jag läser böcker från skärm, men det är första gången jag har en elektronisk pryl som jag har bara för att läsa text. Tidigare har jag läst romaner på vanlig datorskärm, en Palm III och några olika varianter av telefoner. Att läsa på vanlig datorskärm är inte bekvämt nog och de andra haft för dålig upplösning.

Med en läsplatta (i mitt fall en Sony PRS-T2) så har allt det förändrats. Läsplattan är fysiskt nästan exakt samma format som en normal pocketbok, fast tunnare än de allra flesta pocketar. Även viktmässigt klarar den sig bra i jämförelse, så man slipper bli trött i handen av att sitta och hålla den. Det kan jag inte säga att jag brukar bli av pocketböcker (stora inbundna böcker är en annan historia), men det är väldigt skönt att slippa skevheten som blir av att läsa i början eller slutet av en tjock bok. Oavsett var i en ebok man är så är den fysiska formen densamma.

Det smidiga fysiska formatet tillsammans med touchskärmen gör att man lätt kan hålla eboken i en hand och klara av att bläddra genom att svepa med ett finger över skärmen åt det håll man vill bläddra. Det gör att man får det andra handen ledig att hålla temuggen eller hämta choklad eller något annat viktigt.

Jag har en läsplatta med e-ink-skärm. Det innebär att den är svartvit och drar väldigt lite ström. Anledningen till det är att det bara går åt energi för att ändra vad som är på skärmen, inte att visa det. Med en vanlig tablet kan man numer också få en bra skärm, men batteritiden ser då helt annorlunda ut (någon dag istället för en månad). En tablet har bakgrundsbelysning vilket min läsare saknar, men det tycker jag inte är något problem. Som kompensation fungerar min läsplatta utan problem i starkt solljus vilket tablets och telefoner har problem med.

En läsplatta är visserligen en mycket mer specialiserad enhet eftersom man bara kan läsa på den, men jag tycker också att den är bättre på det. Med en tablet skulle jag kunna använda samma enhet för att läsa mejl och surfa också, och det kan jag inte nu. Det kan man å andra sidan se som en fördel också. När jag sätter mig för att läsa en bok så störs jag inte av mejlikoner, spel och annat. Jag tycker också att det är mer vilsamt för ögonen att läsa länge på en läsplatta än på en tablet.

En annan sak som är väldigt praktisk med att läsa eböcker är ordlistan. När som helst kan jag trycka på ett ord i texten jag läser och få det uppslaget i Oxford English Dictionary. Det har gjort att jag mycket oftare än förut tar reda på vad de där orden som jag bara tror att jag förstår verkligen betyder. Ibland har jag rätt, ibland inte. Förhoppningsvis kommer jag i alla fall ihåg några av orden jag slår upp till nästa gång. Tyvärr verkar det inte gå att lägga till fler ordlistor i den modellen av läsplatta som jag har.

Tekniskt sett har läsplattan faktiskt koppling till internet. Det finns möjlighet att exempelvis markera ett intressant citat i boken jag läser och dela det på Facebook. Jag har dock inte provat hur det fungerar i praktiken, för när man ska göra många saker i gränssnittet på en gång istället för att bara byta sida någon gång ibland så upplevs det som lite långsamt (vilket är en egenskap hos e-ink-skärmar överlag).

Den läsplatta jag har kan hantera ett antal olika filformat men det enda som jag verkligen använt är epub. Det går att köpa böcker i det formatet och ladda ner dem direkt i läsaren (läsaren dyker upp precis som en USB-sticka när man stoppar in den i datorn), men det har jag faktiskt inte gjort än. Till att börja med går det att ladda ner en del böcker gratis från nätet. Här hittar man exempelvis allt Cory Doctorow skrivit liksom så klart alla gamla böcker där upphovsrätten löpt ut. Finns en bok publicerad via Project Gutenberg eller Projekt Runeberg så går det att läsa den i en läsplatta (möjligen behöver man konvertera den till rätt filformat först).

Vad som är väldigt praktiskt är att det också går att låna epub-böcker på biblioteket. Som extra bonus kan man göra det direkt på hemsidan så man behöver inte krångla med att åka till biblioteket eller hålla sig till öppettiderna. Ett par klick bara, så är boken läsklar. Mycket smidigt!

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med inköpet av läsplatta. Jag har inte provat fler modeller nu än de två jag provade för ett år sedan, men jag känner mig nöjd med den jag har. Jag är glad att jag valde modellen med touchskärm för jag använder nästan alltid den metoden för att bläddra. Om jag har möjlighet att välja så föredrar jag numer att läsa på läsplattan framför att läsa en pappersbok, faktiskt.

1 kommentar:

Maria sa...

"Om jag har möjlighet att välja så föredrar jag numer att läsa på läsplattan framför att läsa en pappersbok, faktiskt."

Visst är det bekvämt? Min sambo gnölar högt när något han vill läsa bara finns som pappersbok och inte som ebok. För mig är det inte så illa, men jag är också väldigt förtjust i min läsplatta.