fredag, februari 15, 2008

Kulturprogrammet Babel blir miljövänligt

Eftersom jag inte bara är en flitig bokläsare utan även intresserad av miljöfrågor tycker jag att det är trevligt att se att kulturprogrammet Babel kommer att bli först med att göra klimatanpassad TV.

Från att ha flugit världen runt för att göra intervjuer har man nu vänt helt och siktar på att inte göra några flygresor alls. Författare i Sverige och för den delen Europa går att intervjua på plats i alla fall, genom att åka tåg. Att prata med dem som bor längre bort blir svårare, men det finns andra lösningar än att själva vara på plats. Man berättar exempelvis om en videokonferensintervju med Margaret Atwood (som själv inte heller flyger av samma skäl). I det fallet kommer tydligen bild- och ljudkvaliten att bli sämre, men det finns vägar runt det problemet också. Den uppenbara lösningen är att låta någon som befinner sig på rätt ställe göra intervjun och sedan skicka den till Sverige. I SvD-artikeln talar man om att det gärna blir flygtransporter i alla fall när man skickar den bandade intervjun till Sverige med posten och att man tänker försöka skicka material över nätet istället. Jag har inget emot att man använder internet, men jag tycker trots allt att man har gjort ett enormt framsteg även om man växlar transport av en reporter och en kameraman tur och retur till USA mot att skicka ett videoband eller två enkel resa samma väg.

Förutom att undvika att flyga kommer man även att vidta diverse andra åtgärder: man ska åka miljöbil, se till att stänga av datorer man inte använder och släcka lampor efter sig. Det är naturligtvis åtgärder på en annan nivå än att undvika flygresor, men det är också åtgärder som kräver en mycket mindre mängd arbete för att kombinera med att göra programmet som det är tänkt.

Babels miljöinitiativ är ett försök som kommer att pågå fram till sommaren. Man har listat för- och nackdelar med upplägget och bestämt sig för att satsa på miljövänligheten trots att det kostar lite extra. 100.000 kronor borde inte vara en allt för stor del av Babels budget, men alla kostnader är naturligtvis viktiga.

Det ska också bli intressant att se vad vi tittare kommer att märka av Babels miljösatsning. I artikeln säger man att man hoppas att vi inte kommer att märka av den i form av den i form sämre program eller lägre teknisk kvalitet, men jag hoppas också att man lyfter fram sitt eget arbete. Det verkar också vara tanken, för programmet den 26:e februari presenteras med texten "Klimatförändringarna i litteraturen. Varför är det så svårt att skriva angelägna böcker om vår tids största fråga? Intervju med kanadensiska Margaret Atwood, framgångsrik författare och sträng miljöaktivist."

Andra miljörelaterade inlägg på sistone: 100 sätt att rädda världen, avbeställ telefonkatalogen, slösaktiga digiböcker, och så vidare.

Camilla hann visst före mig att skriva om det här.

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,
intressant.se

3 kommentarer:

Åka sa...

De kommer säkert inte att nämna Kim Stanley Robinson, trots att han borde vara en av de viktigaste författarna när det kommer till miljö- och klimatfrågor.

Hans Persson sa...

Jag har förstått att han bör vara det, men jag har faktiskt aldrig (trots ditt envetna rekommenderande av honom) läst någon av hans böcker.

Spontant känns det som om det är rätt ont om romaner som behandlar miljöfrågor. Visst, en sf-roman har ofta med några meningar om att miljön blivit förändrad på något sätt (som i Peter F. Hamiltons Greg Mandel-böcker där man odlar citroner i Storbritannien och havsnivåerna stigit), men det är inte så ofta där sådant verkligen är en väsentlig del av handlingen. Med tanke på hur vanlig miljöfrågan är i den allmänna debatten i dag förvånar det mig att inte fler författare tar sig an den. Det naturliga är att sådana böcker blir science fiction eftersom en direkt presentation av effekterna av fortsatt klimatförändring kräver att boken utspelar sig i framtiden, men jag har inga bra titlar att bjuda på.

Neal Stephensons Zodiac kallar sig "miljöthriller" om jag minns rätt, men den handlar egentligen inte så mycket om miljön mer än att huvudpersonen är (en rätt speciell) miljöaktivist och handlingen utspelar sig i den miljön. Det är däremot inte miljöförändringar som handlingen kretsar runt.

Hermia Says sa...

Babel blir visst ett alltmer sympatiskt program - härligt!